ГОДЗИЛА: Минус едно

1945 г., Япония – Наближава краят на Втората световна война. Пилотът камикадзе Коичи Шикишима (Рюносуке Камики) пристига на остров Охо за, както твърди, ремонт. Той говори с главния механик Сосаку Тачибана (Мунетака Аоки), който вярва, че той може да е избягал. Коичи в крайна сметка остава в лагера близо до водата.

През нощта се чуват гърмящи стъпки. Близките войници мигат със светлина и откриват страховитата Годзила, пристигаща за атака. Големият звяр преминава през мъжете и изяжда няколко от тях. Коичи се опитва да избяга и губи съзнание по пътя, но той и Тачибана оцеляват след срещата си с Годзила.

По-късно Коичи се завръща в селото си в Токио, което е опустошено след войната. Той говори с местен жител, който го разпознава и обвинява него и другите във войната за смъртта на семействата им, включително родителите на Коичи. Докато е навън един ден, Коичи открива, че властите преследват жена, Норико Оиши (Минаби Хамабе), която поставя нещо в ръцете му, преди да продължи да бяга. Бебе е. След известно време Коичи обмисля да остави бебето, но в крайна сметка не може да се накара да го направи. Норико го среща отново и тя го следва у дома. Норико казва на Коичи, че бебето не е нейно и че я е взела, след като родителите й вероятно са били убити при бомбардировките. Въпреки първоначалните му възражения, Коичи в крайна сметка се грижи за детето, което те наричат ​​Акико, и той и Норико създават импровизирано семейство.

Две години по-късно Коичи и Норико живеят като родители на Акико (Сае Нагатани). Коичи започва да работи върху миночистач, където среща и се сприятелява с Кенджи „Док“ Нода (Хидетака Йошиока), капитан Йоджи Акицу (Кураносуке Сасаки) и Широ „Хлапето“ Мизушима (Юки Ямада). Те скоро научават, че Годзила се е появил отново и се връща в Япония, така че Коичи е включен като стрелец, тъй като САЩ не помагат на Япония поради напрежение със Съветския съюз. Норико протестира, че Коичи рискува живота му, но се надява, че това може да им помогне да продължат да осигуряват прехраната за себе си и за Акико.

Мъжете си проправят път във водите, забавяйки се за време, докато по-голям кораб идва да се погрижи за Годзила. Гигантският гущер, сега мутирал от американските ядрени опити по време на операция Crossroads, се появява към мъжете. Коичи стреля по Годзила, въпреки че ръцете му треперят. Екипажът пуска мина, която влиза в устата му, и те стрелят, за да я взривят. Въпреки че сваля Годзила за кратко и унищожава половината му лице, то започва да се регенерира и да лекува раната си. Корабът Такао пристига, за да преследва Годзила, но чудовището отива под водата, докато зарежда своя топлинен взрив. Появява се светкавица и Такао е заличен от Годзила.

Коичи се връща у дома, където разказва на Норико за случилото се във водата. Той разказва за предишната си среща с Годзила и за вината на оцелелия, който е изпитвал, след като други, за които е държал, са загинали. Норико го утешава в ръцете си.

Няколко дни по-късно Гинза е атакуван, когато Годзила достига сушата. Влак, на който се е качила Норико, е нападнат и разкъсан от звяра, но тя успява да избяга. Коичи осъзнава, че Норико е в опасност и бяга в града, за да се опита да я спаси, докато всички останали тичат наоколо в паника. Докато той я настига, армията се опитва да отвърне на Годзила, докато тя отново не започне да зарежда своя топлинен взрив. Докато Ginza е унищожен, последвала експлозия иззвънява из целия град. Норико избутва Коичи в една уличка, докато тя е издухана. Коичи не може да намери Норико и я смята за мъртва, докато той крещи, гледайки ужасяващата сцена, оставена от Годзила, която отново се е оттеглила в океана.

Коичи се присъединява към среща с други войници, докато Док предлага план да победи Годзила, като използва своите изобретения, за да хване звяра под вода с помощта на фреонови резервоари и се надява налягането да го смаже. Японското правителство отказва да помогне, принуждавайки мъжете сами да приложат плана в действие. Ако подводният капан се провали, втората най-добра надежда е Годзила да изплува отново и да бъде убит чрез експлозивна декомпресия с помощта на балони.

Коичи се сблъсква отново с Тачибана и получава неговата помощ при осигуряването на самолет, пълен с експлозиви, който възнамерява да хвърли в устата на Годзила, за да го унищожи отвътре. Коичи е наясно с риска, който представлява да не се върне и потенциално да осиротее Акико отново, въпреки че Тачибана също се опитва да му каже да не прави това просто, за да отмъсти на Норико. Той оставя пари на съседката Сумико (Сакура Андо), която гледа Акико.

Мъжете започват да прилагат плана си в действие, когато Годзила се появява отново. Чудовището отново излиза на сушата, но Коичи лети към него и стреля в лицето му, привличайки го обратно към океана. Планът на Док влиза в сила, като механизмите изтеглят Годзила под водата за кратко, но тя оцелява и това, и експлозията на балона. Други кораби се обединяват, за да помъкнат Годзила отдолу, но въпреки усилията си, те не успяват да го убият и само успяват да го ядосат още повече. Годзила подготвя още един масивен топлинен взрив, като всички войници се подготвят за неизбежна смърт, докато Коичи се връща и вкарва струята в устата на Годзила, катапултирайки точно преди удара (ретроспекция показва, че Тачибана му е казал за бутона за изваждане). Главата на Годзила се взривява и останалата част от тялото й скоро се разпада. Другите празнуват това и оцеляването на Коичи.

Докато мъжете се връщат в Токио, Коичи намира Сумико да пристига с Акико, заедно с бележка. Те се втурват към болницата, където намират Норико жива, макар и с възможно радиационно отравяне. Коичи със сълзи и радост се събира отново с нея.

Последният кадър, който виждаме, е парче от плътта на Годзила, която потъва… и се регенерира…

Loading

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *